Sosial robot i omsorgssenter

Å skape meningsfulle aktiviteter i omsorgssenter kan være en utfordring da de som bor der har ulike interesser og ulike behov for sosiale stimuli (Hauge 2008). En hverdag i eldreinstitusjoner kan preges av lange perioder uten tilpassede stimuli, noe som kan gjøre hverdagen kjedelig (Mjørud M, Engedal K, Røsvik J, Kirkevold M..2017).  For å motvirke dette er det av betydning å gjøre tjenester som den vanlige borger får gjennom sosiale medier og internett tilgjengelig, også for dem som bor i omsorgsboliger. Sosiale roboter er brukt innen eldreomsorg for å oppnå økt kommunikasjon,  underholdning, aktivitet, guide rundt i rom eller bygninger, bære tunge gjenstander o.l.

Erfaringer fra studier viser at det kan være vanskelig å peke på en tydelig direkte gevinst av tiltakene, men at det heller ikke byr på problemer å benytte sosiale roboter (Mesquita 2016, Broadbent et al 2016).

Andre studier viste at det å bruke sosiale roboter økte beboernes aktiviteter i fellesarealene (Peri 2016, Robinson, Broadbent and MacDonald 2016). En studie som benyttet robot- selen Paro i en intervensjon i gruppe to ganger i uken over fire uker viste en signifikant forbedring av de eldre sin kommunikasjon, samspill med andre mennesker og deltagelse i boligens aktiviteter ( Sung,et al 2015).   I norsk sammenheng har benyttelse av robot selen Paro vist seg å redusere uro og depresjon hos personer med demens i sykehjem (Jøranson,et.al 2015). Det er viktig at sosiale roboter prøves ut i ulike settinger innenfor en norsk kontekst, slik kan en få kunnskap om hvordan roboter kan anvendes og hva de evt. kan tilføre av positive stimuli.

Utprøving av denne type sosiale roboter i eldreinstitusjoner er svært begrenset og så langt vi kjenner til ikke gjennomført i Norge tidligere. Det er derfor i første rekke viktig å få kunnskap om hvordan et eldre i et omsorgssenter responderer på den sosial roboten Pepper og om den kan være med på å øke det daglige aktivitetsnivået og videre innhente kunnskap som kan gi  grunnlag for større prosjekt på området.

Et litteratur reviw viser at sensorisk stimulering i gruppe for personer med demens har bedre effekt enn individuelle stimmulering ( Strøm, Ytrehus and Grov 20016) og det støtter vår hensikt med å gjennomføre intervensjonen i grupper på fellesrommet for beboere.

Det er derfor behov for å gjennomføre et prosjekt hvor miljøene i samarbeid kan prøve ut en sosial robot for å kunne få kunnskap om hvordan møte med roboten Pepper erfares av personalet og beboere, og hvordan denne type stimuli kan inngå i og påvirke hverdagen på omsorgssenteret.